Optimizacija spletnih strani

Optimizacija spletnih strani (angleško Search Engine Optimization ali krajše SEO) je način, kako se izboljša rangiranje spletne strani na iskalnikih na način naravnih ali z drugo besedo neplačanih (tudi organskih) iskalnih rezultatov. Vsak spletni iskalnik (google, najdi.si itd) ima svoje lastne algoritme, kako razvršča rezultate iskanj, ki se izpišejo ko v iskalnik vpišemo želen iskalni pojem. Medtem ko so nekatera pravila javno objavljena so druga pravila predmet predvidevanj med tistimi, ki se ukvarjajo z optimizacijo spletnih strani. Nekatera pravila pa so tudi tajna. Sama pravila so podvržena procesu stalnega spreminjanja. Zato je proces optimizacije spletnih strani dinamičen proces. Same spletne strani se morajo stalno prilagajti iskalnikom, da so uvrščena čim višje v iskalnikih.

Cilj optimizacije spletnih strani je da se doseže najvišje možno rangiranje za posamezne ključne besede. Obstaja tudi drug način optimizacije – ciljano oglaševanje na plačljive iskalne rezultate. Če se spletna stran pojavi prej ali višje med iskalnimi zadetki, bo spletno stran obiskalo več uporabnikov spletnega iskalnika. Optimizacija lahko obsega lokalno iskanje, iskanje med videoti, iskanje med novicami, iskanje med slikami in spletno iskanje, specifično za panogo. Strategija SEO je naslednja: raziskati kako iskalniki delujejo, katera iskanja se pojavljajo v iskalnikih, katere ključne besede se iščejo in za katere iskalnike se sploh splača optimizirati. Spletna optimizacija obsega: spremeba vsebine, da je prijaznejša do iskalnikov, sprememba HTML strukture (h1,h2,h3,title,meta opis, meta ključne besede). Na ta način se poveča relevantnost ključnih besed in iskalniki lažje indeksirajo spletno stran. Druga pomemben način spletne optimizacije (offsite optimizacija je povečanje števila povratnih povezav). Kratica SEO pa označuje tudi optimizatorje iskalnikov (angleški izraz za to je “search engine optimizers”). To so strokovnjaki, ki za svoje stranke opravljajo storitev optimizacijo spletnih strani za iskalnike. Optimizatorji svojo storitev ponudijo v okviru širše oglaševalske kampanja ali pa kot samostojno storitev.

Če želimo doseči učinkovito optimizacijo je velikokrat potrebno popraviti tudi HTML kodo in tudi samo vsebino spletne strani. Spletna optimizacija ali optimizacija strani ali optimizacija spletnih strani je tako vključena že od začetka v sam razvoj spletnega mesta in v dizajn spletnega mesta. Iskalniku je potrebno prilagoditi dizajn spletnih mest, menije spletnih strani, poimenovanje slik (alt in title oznake slik), videote, ki jih naložima na različna podporna spletna mesta ali na samo spletno stran. Potrebno pa je tudi optimizirati postavitve elementov spletnih trgovin za boljšo izpostavljenosti iskalnikom. Obstaja tudi druga stran optimizacije, ki se imenuje “black hat SEO” . Gre za tehnike, ki so prepovedane s strani spletnih iskalnikov. Gre za ustvarjanje “farm povezav”. To so spletne strani ali skupine spletnih strani, ki so namenjene umetnemu ustvarjanju spletnih povezav, ki kažejo na našo spletno stran. Druge tehnike so uporabljanje neunikatne vsebine, zbiranje vsebine preko RSS agregatorjev, “article spinning” (obsega računalniško generirane članke s posebnimi programi – najboljši program za to je The Best Spinner, ki ima v svoji bazi milijon besed). Te metode zmanjšujejo relevantnost rezultatov. Iskalniki strani, ki uporabljajo te tehnike kaznujejo z nižanjem ranga ali jih izbrišejo iz spletnega indeksa (strani se ne pojavljajo več med rezultati). V končni fazi je optimizacija spletnih strani trdo delo. Na koncu zmaga tisti, ki temu posveti največ časa (in denarja).