Čustvena motnja s simptomi depresije

Človeški um je nepredstavljivo kompleksen stroj, ki smo ga šele zadnja leta pričeli bolje razumeti. Dejansko je razvoj različnih čustvenih in mentalnih motenj simptom številnih dejavnikov iz okolja kot tudi genetike v naši družini. Ena izmed bolj resnih je bipolarna motnja, ki ima podobne simptome depresiji. Trpeči posamezniki pogosto izkušajo čustvena nihanja razpoloženja. To lahko sčasoma povzroči, da ljudje z omenjeno motnjo s težavo opravljajo vsakodnevne dolžnosti in se tudi težje srečujejo z življenjskimi izzivi.

Bipolarni motnji pravimo tudi manična depresija

Dolgo časa je veljalo, da je bila bipolarna motnja poznana pod nazivom manična depresija. Depresijo je mogoče prepoznati po tem, ko posameznik izgubi večino ali vso voljo za aktivnosti, ki so ga včasih veselile. To stanje je naravno ob velikih življenjskih spremembah, kot so smrt v družini, izguba službe ipd. Sčasoma izgine, saj se sprijaznimo s stvarmi v življenju, ki jih ne moremo spremeniti in pogosto tudi vodi do osebne rasti.

Ko pa govorimo o manični depresiji, pa je zgodba drugačna. Trpeči posameznik izkuša izredno ekstremna nihanja čustev. Ob nekem trenutku je morda v popolni depresiji. Nato pa pridobi visok nivo energije, ki je dokaj nenaraven, če ga povežemo z njegovim ali njenim prejšnjim stanjem. Pogosto pa manično depresijo tudi spremlja občutek hitre razdraženosti, ki se lahko spremeni v agresijo.

Obstaja več vrst bipolarne motnje.
Oseba z bipolarno motnjo trpi za nenadnimi nihanji čustev iz depresije do veselja in visokega nivoja energije.

Vrste bipolarne motnje

Poznamo več vrst bipolarne motnje. Vse so resen znak, da s posameznikom nekaj ni v redu. S pravilnim zdravljenjem lahko psihoterapevt pride do vzrokov za nastanek omenjene motnje in jih prične zdraviti. Najbolje je, da simptomov nikoli ne ignoriramo, saj se pogosto stanje sčasoma poslabša in lahko močno upočasni osebno rast ter napredek trpeče osebe.

Bipolarna motnja prve stopnje

Kot vsako čustveno in mentalno motnje, je tudi bipolarno motnjo težko razvrstiti v določeno skupino. Pod motnjo prve stopnje štejemo posameznike, ki so izkusili vsaj eno manično epizodo ali izkušnjo, kateri je sledilo obdobje hipomaničnega ali depresivnega stanja.

Bipolarna motnja druge stopnje

Pod bipolarno motnjo druge stopnje štejemo posameznike, ki so imeli vsaj ena močno depresivno obdobje in eno hipomanično.

Ciklotimična motnja

Ciklotimična motnja ni bipolarna motnja. Ima pa podobne simptome in znake. Značilna je za ljudi, ki izkušajo hipomanična obdobja z obdobji depresije oziroma depresivnih simptomov. Za odrasle je ta doba dve leti, za otroke in najstnike pa eno leto.

Simptomi bipolarne motnje

Simptome določene motnje je na prosto oko zelo težko prepoznati. Za to je zadolžen psihoterapevt, ki s posebnimi znanstvenimi pristopi ugotovi dejansko stanje trpečega posameznika. Kljub temu pa lahko opazimo simptome, ki so lahko značilni za omenjeno motnjo pri svojih prijateljih ali družinskih članih. Simptomi so:

 • Občutek krivde in brezupnosti
 • Izguba apetita
 • Težave s spanjem
 • Misli na samomor
 • Pesimizem
 • Močan dvom
Pri ljudeh z bipolarno motnjo lahko opazimo različne simptome in velika nihanja razpoloženja.

Simptomi manije pa so drugačni in v nekaterih primerih nasprotni bipolarni motnji. Prepoznamo jih lahko po:

 • Hitrem govoru osebe, ki je zanjo neobičajen
 • Nelogično mišljenje, ki se prepleta s halucinacijami
 • Odločitve, ki se ne skladajo z osebnostjo človeka
 • Oseba se hitro zamoti 
 • Občutek sreče, ki je nesorazmeren z realnostjo

V vsakem primeru je močno priporočeno, da poiščemo zdravstveno pomoč. Mogoče je tudi obiskati osebnega zdravnika in mu povedati za težave, ki jih izkušamo sami, naši prijatelji ali družinski člani. Zdravnik pa nas bo napotil k psihoterapevtu, ki je strokovnjak na področju ene ali več čustvenih ali mentalnih motenj.