Različne vrste kamna za izdelavo nagrobnika

Izdelava spomenika ali nagrobnika od nas zahteva, da poznamo nekatere lastnosti različnih materialov. Ker bo predstavljal miren in spokojen kraj za naše ljubljene preminule družinske člane, je pomembno, da izberemo primerno vrsto kamna. Vsak nagrobni kamen ima svoje prednosti in edinstvene značilnosti. Razlikujejo se po življenjski dobi, izgledu, vzdržljivost na naravne elemente in podobno. Omenjene lastnosti jim omogoča sestava mineralov in kristalov ter drugih elementov, ki se nahajajo v sami kamnini. Današnja tehnologija v kamnoseštvu pa nam omogoča, da naravne materiale izboljšamo in tudi popravimo, če je to potrebno.

Peščenjaki so sedimentne kamnine

Poznamo različne vrste peščenjakov. To so sedimentne kamnine, ki obstajajo v različnih barvah in teksturah. V Sloveniji jih je mogoče dobaviti iz lokalnih kamnolomov, kot tudi iz tujine. Zato imamo na izbiro veliko različnih odtenkov barv in tekstur, ki ustvarijo edinstven izgled nagrobnega kamna, če to seveda želimo. 

Izbira peščenjaka za nagrobni kamen je pogosto zelo zaželena iz enega pomembnega razloga. To pa je edinstven izgled in tekstura samega spomenika oziroma nagrobnika.

Omenjena kamnina je poznana po svoji lastnosti, da lahko vpije vodo in prične kazati znake vremenskih vplivov. Napredni kamnoseški procesi in postopki omogočajo, da se nagrobni kamen zaščiti pred elementi narave. Uporabiti je mogoče različne premaze in tehnologije, ki preprečijo vpijanje vode in močno izboljšajo odpornost nagrobnika na vlago, dež, sonce in druge naravne pojave.

Marmor je zelo vzdržljiv nagrobni kamen

Marmor je metamorfna kamnina, ki je nastala pod izredno vročino in pritiskom globoko v zemljini skorji. Omenjen geološki in kemični proces povzroči, da je marmor idealni nagrobni kamen, saj je izredno vzdržljiv in ga je mogoče oblikovati v številne oblike.

Geološka sestava marmorja mu omogoča, da ga je mogoče oblikovati v različne oblike. Zato je odlična izbira kot nagrobni kamen za manjše in večje spominike ter druge strukture.  Marmor je deloma izpostavljen obrabi oziroma vplivu naravnih pojavov. Mogoče pa je ga dodatno zaščititi pred vlago, UV žarki in drugimi naravnimi pojavi, če želimo podaljšati njegovo življenjsko dobo.

Granit dolgo časa ni bil uporabljen kot nagrobni kamen

Kamnoseški procesi so v zadnjih stotih letih močno napredovali. Zanimivo dejstvo je, da še dandanes mojstri kamnoseki uporabljajo skoraj identična orodja, kot so jih tisočletja nazaj. Je pa res, da imajo dandanes na voljo tudi računalniško tehnologijo, različne premaze in drugi visoko-tehnološke rešitve. Granit se ni uporabljal kot nagrobni kamen zelo dolgo časa. Šele v zadnjih delih 19. stoletja so kamnoseki lahko oblikovali granit. To pa zato, ker se je šele takrat dodobra izpopolnila tehnologija za obdelavo omenjene kamnine.

Bron je idealni nagrobni material, ki se ga uporablja na manjših grobiščih. Primeren je za izdelavo manjših nagrobnikov. Na navadne nagrobne kamne je mogoče tudi pritrditi bronaste podlage za napise ali črke iz brona. 

Kateri material je najboljši za nagrobne kamne ali spomenike?

Veliko je odvisno od grobišča in drugih predpisov kakšen nagrobnik lahko izdelamo. Priporočeno je, da se vnaprej posvetujemo s kamnoseškim podjetjem, kjer nam bodo strokovnjaki pomagali izbrati nagrobni kamen, ki je najbolj primeren. V vsakem primeru pa je najbolje, da si vzamemo čas in razmislimo o epitafu in drugih pomembnih lastnostih, ki bi jih radi imeli na nagrobniku.