Naloge avtomobilskega katalizatorja

V današnjem svetu smo lahko priča vedno večjemu številu vozil v mestih. Temu je tako, saj je povprečen avtomobil postal zelo ugoden za nakup. S tem pa si ga privošči vedno več ljudi. Slabost veliki količine vozil pa je onesnaženost, ki pri tem nastane. Motor z notranjim izgorevanjem pri delovanju proizvede dokaj veliko količino strupenih plinov, ki onesnažujejo okolje. Kot rešitev na omenjen problem, so različni proizvajalci v svoja vozila pričeli vgrajevati katalizatorje. Te pa so namenjen spremembi omenjenih plinov v neškodljive.

Poznamo dve glavni vrsti motorjev na gorivo

Dejstvo je, da je motor z notranjim izgorevanjem povzročil pravo revolucijo v razvoju raznovrstnih cestnih vozil. Tako dandanes poznamo dve glavni vrsti motorjev, ki jih razdelimo na:

Motor na bencin

Vozila, ki delujejo na bencin so izredno razširjena. Temu je tako, saj so učinkovita pri porabi goriva in ugodna za nakup. Dandanes pa je zakonsko določeno, da ima vsako vozilo, ki deluje na bencin, vgrajen katalizator, saj uniči do 98% vseh škodljivih plinov.

Motor na dizel

Dizelski motorji delujejo drugače od bencinskih. Proizvedejo lahko veliko več moči pri nižjih obratih. Zato so primerni za kombije, poltovornjake in večje osebne avtomobile. To je tudi razlog, da potrebujejo drugačen katalizator, kot ga uporabljajo vozila na bencin.

Naš avtomobil onesnažuje okolje

Moderno gorivo je sestavljeno iz molekul ogljika in atomov vodika. Dodane pa so mu razne kemikalije, ki izboljšajo obstojnost, izgorevanje, pretočnost in drugi lastnosti. To pa ima posledico, da motor proizvaja razne škodljive pline, kot sta:

Ogljikov monoksid

To je plin, ki nima vonja niti barve. Je pa strupen ljudem in naravi v večjih količinah. Ob vdihu preprečuje kisiku, da bi vstopil v možgane, pluča, srce ter druge organe. Katalizator nevtralizira omenjen plin in ga spremeni v neškodljive hlape in vlago.

Žveplov dioksid

To je plin, ki ga proizvedejo vozila ob izgorevanju goriv z dodanim žveplom. Pri izpustu v okolje se zaradi kemične sestave plina ustvarijo trdi delci v atmosferi. To pa je lahko škodljivo za otroke in ljudi z dihalnimi boleznimi. Žveplov dioksid ustvarijo večinoma vozila, ki uporabljajo dizel. To je tudi razlog, da imajo katalizator, ki je namenjen tudi uničevanju omenjenega plina.

Notranjost katalizatorja je narejena iz različnih kovin, kot je platina, paladij in rodij

Še nasvet. Ali veste da je potrebno tekočino v sistemu servo volana zamenjati tudi, če je mehanik opravil servis črpalke oziroma servis katerega koli sestavnih delov volana. Več pa v članku Zamenjava tekočine za servo volan v domači garaži.

Kako deluje katalizator?

Sam katalizator je majhna napravica, ki se nahaja pod vozilom. Namenjena je temu, da plini iz motorja prehajajo čez sam katalizator. Njegova notranja sestava močno spominja na obliko čebeljega satja. Notranjost katalizatorja je narejena iz različnih kovin, kot je platina, paladij in rodij.

Povprečen katalizator ima dva predela, ki sta namenjena uničevanju plinov po stopnjah. Tako poznamo

Prvi del v katalizatorju

Ta je namenjen zmanjšanju dušikovega oksida preko kemične reakcije, ki odstrani kisik. To pa razbije plin na oksid in ogljik, ki pa sta neškodljiva.

Druge del v katalizatorju

Drugi del procesa uničevanja plinov v katalizatorju pa se prične s kemičnim procesom imenovanim oksidacija. Tako se doda kisik ogljikovemu monoksidu. To pa povzroči, da se spremeni v vodo in paro, ki pa je popolnoma neškodljiva živim organizmom.

Na spletni strani www.silux.si lahko zasledimo veliko različne originalne in poprodajne opreme za vozila vseh vrst. Poleg tega pa nam vrhunski strokovnjaki lahko vedno pomagajo pri iskanju primernega dela za naš avtomobil, kombi, pol-tovornjak ipd.

Naslednji članek: H4 LED žarnice za avto po najboljši ceni. Če smo kdaj opazili avto na nasprotnem pasu, ki ima neverjetno čisto in močno svetlobo žarometov, zelo verjetno uporablja HID ali LED žarnice. Preberi več …