Pogoste alergije pri psih

Dejstvo je, da so alergije pri psih vse pogostejše. Kljub temu da ni povsem jasno, zakaj postajajo vse pogostejše, pa strokovnjaki kot glavni vzrok navajajo neprimerno prehrano, prav tako življenjski slog živali.

Če se vaš kužek praska, se konstantno liže po točno določenem delu svojega telesa ali pa ima kje rdečo kožo, potem ima najverjetneje alergijo, in to ne glede na to, da redno skrbite za njegovo osebno nego.

Najpogostejši simptomi alergij pri kužkih

Simptomi alergije pri psih se lahko glede na sam vzrok med seboj razlikujejo. Predvsem je pomembno, da jih čim hitreje prepoznamo in seveda temu primerno ukrepamo. Najbolj značilni znaki, da ima vaš pes alergijo, so na primer srbečica, otekanje ustnic, vel, obraza ali ušes, driska, kihanje, bruhanje, stalno lizanje, srbeča ušesa.

Alergije pri psih
Najbolj značilen znak da ima vaš pes alergijo je srbečica

Prav tako je dobro vedeti, da so vsi omenjeni simptomi lahko vzrok tudi za druge vrste težav. Tudi zato je daleč najpametneje, da se o tem temeljito pogovorite z izbranim veterinarjem.

Različne vrste alergij pri psih

Alergija v osnovi pomeni preobčutljiva reakcija imunskega sistema na določeno snov oziroma na alergen. Zaradi tega seveda lahko trpimo tudi ljudje. Pri psih se lahko pojavijo različne vrste alergij.

Simptomi pasjih alergij in kako zdraviti pasje alergije

Ena od vrst alergije pri psih so kožne alergije, zanje pa obstajajo trije glavni vzroki. Eden od njih je denimo alergijski dermatitis na bolhe. To je alergična reakcija na bolšji ugriz. Določena vrsta psov je alergična na slino bolh in posledično to pse srbi, predvsem na dnu repa. Koža psa postane rdeča, vneta, lahko nastanejo kraste.

Alergije psov na hrano

Alergije psov na hrano se kažejo na koži živali. Najpogostejši težavni deli pri psih s tovrstno alergijo so rdečkasta ali srbeča ušesa, prav tako tačke. Težave se lahko pojavijo tudi v prebavilih.

Še ena vrsta alergije pri psih predstavljajo tako imenovani okoljski alergeni, kot so na primer cvetni prah, plesen, trava. Vse omenjeno lahko povzroča atopične alergijske reakcije oziroma kontaktno alergijo.

Ima pes alergijo?

Alergije pri psih so torej pogoste in če si postavljate vprašanje, ali ima vaš kuža alergijo, potem preverite simptome. Če najdete katerega od omenjenih, je zagotovo čas, da skupaj s kosmatincem obiščete veterinarja.