Izbira primerne nadzorne kamere

Verjetno tudi vi želite imeti temeljito nadzorovan dom, pisarno ali kakšen drug prostor oziroma objekt. V tem primeru so lahko izvrstna pomoč tudi nadzorne kamere. Te lahko učinkovito spremljajo tako notranje kot zunanje prostore. Dandanes se takšne naprave lahko upravljajo tudi s pomočjo telefona, kar je še ena od številnih prednosti.

Seveda pa izbira nadzorne kamere vendarle ni tako preprosta naloga. Pri izbiri boste morali biti med drugim pozorni tudi na kakovost slike in na velikost shranjevanja.

Različne vrste kamer za nadzorovanje prostorov

Na trgu so na voljo različne nadzorne kamere. IP nadzorna kamera na primer prenaša video signal preko interneta, zato za delovanje potrebujete kabelske povezave s sistemom DVR. Oddajo pa lahko takoj predvajate na telefonu. Če model dopušča, se lahko zavrti celotna kamera.

Notranje nadzorne kamere
Na trgu obstaja več vrst nadzornih kamer

Na voljo so tudi analogne kamere za nadzorovanje, ki prenašajo signal prek koaksialnega kabla. Nekateri modeli ga uporabljajo za napajanje omrežja. Na splošno je takšna nadzorna kamera cenovno dostopnejša možnost, a je kakovost slike nekoliko slabša.

Notranji in zunanji modeli nadzornih kamer

Pri izbiri nadzorne kamere boste morali biti pozorni tudi na lokacijo. Modeli kamere za nadzorovanje se delijo na zunanje in notranje. Notranji se torej uporabljajo za hiše, trgovine in podobno, zunanji pa za nadzorovanje zunanjih prostorov in vhodov.

Najboljše domače varnostne kamere 2022 – zunanje, notranje, baterijske, žične, NVR

Za notranje nadzorne kamere je značilno, da imajo praviloma nižjo stopnjo odpornosti proti vremenskim razmeram in vandalizmu. Zunanje pa so dobro pripravljene na zunanje vplive in imajo zato večjo zaščito. Na voljo so tudi kombinirani modeli nadzornih kamer.

Kakovost slike in prenos nadzorne kamere

Ločljivost je podatek, ki vam pove, katere podrobnosti kamera lahko zajame in prenese s slike. Navadno so višje vrednosti na voljo zgolj za IP kamere. Kljub temu pa lahko tudi analogne nadzorne kamere oddajajo v Full HD. Slednje je za večino uporabnikov povsem dovolj.

Poleg ločljivosti je pomemben podatek tudi svetilnost oziroma sposobnost fotoaparata, da lahko snema tudi v mraku. Označena je s črko F.

Shranjevanje zapisana v nadzorni kameri

Večji del nadzornih kamer zagotavlja tudi zajem ter shranjevanje oddane slike. Seveda je odvisno od tega, katero različico shranjevanja izberete. Na voljo sta na primer notranji pomnilnik in pomnilniška kartica.

Nadzorne kamere so torej lahko opremljene z lastnim pomnilnikom, kamor se shrani posnetek. Nato se ga lahko prenese z naprave, in sicer tako, da se ga poveže z računalnikom ali preko aplikacije.