Kakšna je vloga ventilatorja hladilnika za avto?

Ko je motor avtomobila v delovanju, seveda ustvarja veliko toplote. Valjni blok klasično zasnovanega motorja z notranjim izgorevanjem je narejen tako, da je v njegovih stenah votlina. Ta je napolnjena s hladilno tekočino. Hladilni sistem pa vključuje vodno črpalko, ki deluje med samim vrtenjem ročične gredi.

Ključni pomen pri hladilnem sistemu ima tudi ventilator za avto. Na voljo so različni avto ventilatorji, ki se med seboj razlikujejo tudi v tem, ali imajo ohišje ali ne. Poglavitno nalogo pri ohlajanju motorja pa ima torej ventilator hladilnika za avto. Vsekakor pa imajo svoje ventilatorje tudi klimatske naprave.

Življenjska doba avto ventilatorja za hladilnik

Morda ne veste, da hladilni ventilator za avto v resnici sploh nima vnaprej predvidene življenjske dobe. Naprava lahko dobro hladi tudi kondenzator klima naprave in pogosto ne deluje zaradi okvare aktivacijskega senzorja ali zaradi okvare elektromotorja.

Ventilator hladilnika
Ventilator hladilnika potegne hladilni zrak skozi hladilnik avtomobila

V primeru da se avtomobilski ventilator pokvari, se temperatura hladilnega sredstva seveda prične dvigovati. Da je stanje resno, vam pokaže tudi indikator na armaturni plošči avta.

Kako pravilno preveriti stanje ventilatorja hladilnika za avto?

Ko boste želeli preveriti, kako v vašem avtu deluje ventilator hladilnika, boste morali zagnati motor ter pustiti, da deluje v prostem teku. Ventilator se bo seveda v tem primeru primerno aktiviral, in sicer ko se bo temperatura hladilne tekočine približevala kritični vrednosti.

Kako testirati ventilator radiatorja

V omenjeni situaciji boste zaslišali specifičen zvok oziroma hrup, in sicer pod motorjem avta. Če tega ne boste zaslišali, to pomeni, da je ventilator hladilnika za avto pokvarjen in ga boste morali nujno čim prej zamenjati za novega.

Celovita diagnostika avtomobilskih ventilatorjev

Če pa boste kdaj želeli kar najbolje poskrbeti za celovito diagnostiko avto ventilatorjev, pa se je seveda daleč najbolje obrniti kar na strokovnjake s tega področja. Ti vam bodo med drugim priporočili, da ventilator za avto zamenjate kar na servisni postaji.

Neprimerna dela pri nameščanju avto ventilatorja pa seveda lahko samo povečujejo tveganje za pregrevanje avtomobilskega motorja.

Nakup kakovostnih delov za avto

Čeprav nekateri deli za avto, kot je ventilator hladilnika, v resnici nimajo posebej določenega roka trajanja, morate biti kljub temu ves čas dobro pozorni na njihovo delovanje.

Nove komponente za avto lahko kupite marsikje, a najbolj varen in kakovosten nakup boste zagotovo opravili v kateri od specializiranih prodajaln z avto opremo.