Domena – registracija in sestava

Domovanje in domena, spletno gostovanje, server, spletna stran … so pojmi, ki jih vse pogosteje slišimo, kadar se pogovarjamo o uporabi spleta. Dostop do informacij je danes hiter in preprost: z nekaj kliki lahko pridobimo podatke, ki jih v nekem trenutku potrebujemo. V ozadju tega učinkovitega postopka pa je zapleten sistem med seboj povezanih postopkov in orodij.

Če želimo, da je naša spletna stran dostopna in vidna uporabnikom, moramo sprva registrirati domeno. Domena je ključna za omogočanje dostopa uporabnikom. Domeno registriramo za omejeno obdobje pri podjetju, ki se ukvarja s tem. Del imena domene lahko izberemo sami. Bistveno je, da izberemo enostavno ime domene, ki vsebuje bistvene podatke oz. nakazuje vsebino spletne strani.

Registracija domene

Domena je del spletnega naslova, prek katerega uporabniki dostopajo do dotične spletne strani. Je torej nujna za obstoj in uporabo spletne strani. Vsaka domena je unikatna. Pred uporabo oziroma registracijo domene moramo preveriti, ali je izbrana domena še razpoložljiva – če je, jo lahko registriramo oziroma zakupimo za določeno obdobje. Zakup domene opravimo pri ponudniku oziroma podjetju, ki se ukvarja s tem. 

Domena
Pred registracijo domene je potrebno preveriti ali je domena na voljo za registracijo

Ker domeno lahko zakupimo zgolj za omejeno obdobje, moramo biti posebej pozorni na to, da podaljšamo registracijo domene pred rokom izteka. Običajno lahko izbrano domeno registriramo za 5–10 let; minimalna doba registracije domene je 1 leto. Po poteku časovnega roka moramo, v kolikor želimo domeno obdržati, registracijo podaljšati. V nasprotnem primeru je domena ponovno na voljo drugim uporabnikom. 

Sestava in registracija domene

Domena je sestavljena iz dveh delov: izbrane domene in domenske končnice. Pri izbiri domene moramo paziti, da uporabimo takšno, ki še ni v uporabi oziroma še ni registrirana. Smiselno je, da izberemo takšno domeno, ki najbolje predstavlja našo spletno stran. Vključimo lahko tudi šumnike. Pri izbiri moramo biti pozorni na to, da je kratka in jedrnata – tako si bodo uporabniki enostavneje zapomnili naslov spletne strani.

aj je ime domene? Vodnik za začetnike, kako delujejo imena domen!

Domenskih končnic je več vrst in so odraz same tematike, predstavljene na specifični spletni strani. Domensko končnico imenujemo tudi vrhnja domena. V grobem ločimo dve vrsti domen: klasične domene (npr. .com, .net, .org …) in nacionalne domene (npr. .si, .eu, .jp), ki nakazujejo navezavo na neko državo. 

Izbira domene torej ni nepomemben del, kadar postavljamo spletno stran; prav z imenom bomo naši ciljni skupini lahko približali (ali pa odtujili) vsebine, ki jih ponujamo.