Izbira kosilnice glede na vaše potrebe

Pri izbiri kosilnice je pomembno upoštevati več dejavnikov, saj vrtna kosilnica ni enostavno sezonsko orodje, temveč dolgoročna naložba. Pomembno je, da razmislite o specifičnih potrebah vašega travnika ali trate ter ne sledite le trenutnim modnim trendom. Pri izbiri kosilnice se je vredno posvetiti nasvetom in nato izbrati primerno kosilnico iz raznovrstne ponudbe.

Motor in tip motorja

Pri izbiri kosilnice bodite pozorni na velikost motorja, ki je primerna za vaše potrebe. Razmislite o nalogah, ki jih bo kosilnica izvajala, kot so košnja visoke trave, dela na mokri travi ali mulčenje listja. Na voljo so različni tipi motorjev, kot so motorji s stranskimi ventili, motorji z ventili nad glavo ali neposrednim ventilom nad glavo. Motorji z zgornjim ventilom so običajno tišji in imajo boljšo porabo goriva, vendar pa so lahko dražji.

Z lahkoto do urejenega vrta s pravo kosilnico.

Udobje pri uporabi

Kosilnico boste uporabljali več sezon, zato je pomembno, da je udobna in prilagojena vašim potrebam. Preverite, ali je mogoče ročaj kosilnice prilagoditi na način, ki ustreza vaši višini in drži telesa. Tudi traktorski sedež je pomemben element udobja pri vožnji s kosilnico. Preverite, ali je dovolj trden in ergonomičen za vas. Če razmišljate o stoječi kosilnici, je vredno razmisliti tudi o tej možnosti in preveriti, ali je primerna za vaše potrebe.

Izbira kosilnice glede na površino

Pri izbiri kosilnice je ključnega pomena upoštevati velikost vaše zelenice. Manjši vrtovi, dolgi le nekaj deset metrov, bodo verjetno zadovoljivo obvladani z manjšo električno kosilnico. Za površine nad približno 600 kvadratnih metrov bo bolj primerna bencinska kosilnica, medtem ko bodo za večje travnate površine, večje od 1500 kvadratnih metrov, najboljše izbire najmočnejše bencinske kosilnice ali vrtni traktorji.

Za še večje površine lahko razmislite o robotski kosilnici. Upoštevajte naslednje smernice za izbiro glede na kvadraturo: do približno 250 kvadratnih metrov je primerna kosilnica z delovno širino približno 30 cm, do približno 500 kvadratnih metrov kosilnica z delovno širino približno 45 cm, do približno 1000 kvadratnih metrov kosilnica z delovno širino približno 50 cm, nad 1000 kvadratnih metrov pa kosilnica z delovno širino več kot 50 cm.

Priročnost in uporaba samohodnih kosilnic

Pri samohodnih kosilnicah je priročnost ključnega pomena. Preverite, ali je kosilnico enostavno prilagoditi na želeno hitrost, običajno na približno 3 km/h. Ta funkcija je pogostejša pri bencinskih kosilnicah kot pri električnih. Moderne kosilnice z električnim zagonom omogočajo zagon s pritiskom na gumb. Pri bencinskih kosilnicah je zagon prav tako enostaven zaradi samodejnih dušilk, pri katerih je potrebno le potegniti zaganjalni kabel.

Prednosti in slabosti načinov košnje

Pri košnji je treba upoštevati tudi različne načine ravnanja s pokošeno travo. Uporabno je mulčenje, pri katerem se trava razreže na manjše koščke, ki ostanejo na travniku. Mulčenje je priporočljivo vsako tretjo košnjo, saj vlaži trato in deluje kot naravno gnojilo. Vendar pa prepogosto mulčenje lahko privede do gnilobe trate. Druga možnost je pobiranje trave v košaro, ki je najbolj primerna, če želite negovano zelenico in po njej hodite bosi, saj se vam ne bodo prijemali pokošeni ostanki.

Ta način se ne obnese najbolje pri košnji višje in mokre trave, saj se lahko odprtina za košnjo zamaši. Poleg tega je treba odstraniti odpad, bodisi v rjave zabojnike ali kompost. Zadnji način je izmet trave na travnik, kar je najprimernejše za košnjo višje trave, saj je kosilnica obremenjena najmanj. Odpad je vidnejši in obsežnejši, zato se ta način običajno uporablja za manj urejene površine. Pri kosilnicah lahko izbirate med stranskim izmetom in zadnjim izmetom, pri čemer je slednji nekoliko manj učinkovit, saj se odpad meče pod noge.