Čelada za skuter – naj bo varnost na prvem mestu!

Vožnja s skuterjem je, predvsem med mladimi, zelo priljubljena. S skuterjem hitro prispemo na izbran cilj, med vožnjo pa se lahko prepustimo užitkom, ki jih ponuja cesta. Pri vožnji je na prvem mestu varnost – tako je tudi v primeru, ko vozimo skuter. Poleg ustrezne obleke in obutve je tako čelada za skuter nepogrešljiv del opreme.

Čelada za skuter je torej nujen pripomoček, če se odločamo za vožnjo s skuterjem. Trg ponuja pester izbor čelad, med katerimi je vse bolj priljubljena jet čelada. Gre za čelado, primerno za vožnjo po mestu, saj nudijo večje vidno polje. So odlična izbira za kratke vožnje in vožnje pri višjih poletnih temperaturah.

Funkcionalnost čelade za skuter – jet čelade

Čelada za skuter omogoča vozniku varnost oziroma zaščiti glavo pred morebitnimi poškodbami, do katerih bi lahko prišlo v primeru nesreče. Jet čelade so odprte čelade, ki kljub odprtosti zagotavljajo zaščito, obenem pa dajejo večji občutek svobode. Primerne so za krajše vožnje, vozniki skuterjev pa se zanje odločajo predvsem poleti, ko so temperature višje, zato je odprtost jet čelad vsekakor velika prednost.

Jet čelade so odprte čelade
Jet čelade so odprte čelade, ki so primerne za krajše vožnje, vozniki skuterjev pa se zanje odločajo predvsem poleti, ko so temperature višje.

Čelada za skuter oz. jet čelada je primerna torej za vožnjo pri manjši hitrosti. So lažje in nudijo zračenje, zato so izjemno priljubljene v urbanem okolju. Ker omogočajo večje vidno polje, je komunikacija z drugimi udeleženci v prometu enostavnejša, vožnja pa zato bolj funkcionalna. Slabost teh čelad je v tem, da ne zaščitijo spodnjega dela obraza in vratu – kot klasične čelade – zato niso primerne za hitre in daljše vožnje.

Vrste čelad za skuter

Jet čelad je več vrst, narejene so iz različnih materialov. Obstajajo čelade z vizirji ali brez. Poleg materiala, iz katerega je čelada narejena, lahko izbiramo tudi med različnimi vzorci in tako tudi z jet čelado lepo dopolnimo naš motorističen slog. 

Izbira prave čelade za skuter

Smiselno je, da izberemo čelado z vizirjem; tako bo naš pogled neovirano spremljal dogajanje na cesti. Vizir namreč zaščiti naše oči pred insekti in drugimi naravnimi elementi, kot so pesek, drobci umazanije in drugi dejavniki, ki bi lahko vplivali na nas in kvaliteto naše vožnje. Če se kljub temu odločimo za nakup čelade brez vizirja, je smiselno, da med vožnjo uporabljamo vsaj zaščitna očala.