Kako delujejo robotske kosilnice

Ponudba robotskih vrtnih kosilnic je izjemno obsežna in raznolika, zato je ključno pred izbiro poznavati osnovne principe delovanja ter pomembne lastnosti teh naprav. Robotske kosilnice se premikajo po zelenici po določenem vzorcu, podobno kot robotski sesalniki, vendar je treba njihovo delovanje fizično omejiti. Za to se uporablja električna zanka, ki določa obseg delovanja. Vrvico napeljemo okoli površine, ki jo želimo kositi, in ko jo kosilnica zazna s tipalom, se samodejno ustavi in obrne.

S svojo avtonomnostjo in sposobnostjo samostojnega premikanja po terenu nudijo uporabnikom udobje in prihranek časa.

Kljub temu so robotske kosilnice bolj primerne za preproste travnate površine pravilne geometrijske oblike, saj so manj učinkovite na območjih z veliko majhnimi gredami in drugimi ovirami. V takih primerih je potrebno okoli ovir napeljati električno zanko ali jih fizično ograditi z robniki.

Kaj je pomembno pri pripravi terena?

Robotske kosilnice delujejo na principu mulčenja, podobno kot rotacijske kosilnice. Ta metoda pomeni, da pokošena trava ostane na tleh kot gnojilo, saj kosilnice nimajo zbirne posode za odkos. Njihov spodnji del vključuje boben z gibljivimi noži, ki se vrti in kosi travo. Noži se samodejno umaknejo ob ovirah, vendar je pred košnjo priporočljivo odstraniti morebitne ovire in izravnati grobe nepravilnosti. Kosilnice se polnijo na priključni postaji ali se ročno namestijo vanjo pred izpraznitvijo baterije.

Merila za izbiro

Pri izbiri robotske kosilnice so ključna merila maksimalna površina, ki jo lahko kosilnica enakomerno pokosi, in maksimalni naklon terena, na katerem lahko deluje. Pomembno je tudi preveriti zmogljivost baterije, ki določa čas košnje po enem polnjenju. Širina in višina reza sta prav tako pomembni, saj kosilnice običajno kosijo v pasovih širine 15 do 35 cm, višino reza pa je mogoče nastaviti od 20 do 90 mm. Pri izbiri upoštevajte tudi minimalni razmik med ovirami, ki jih kosilnica obvladuje, in minimalno širino prehodov na terenu. Preglejte tudi povezljivost z mobilnimi aplikacijami, trajanje garancije, servisno mrežo ter dostopnost nadomestnih delov.

Zaznavanje ovira – kako se robotska kosilnica obnaša v srečanju s predmeti?

Robotske kosilnice so opremljene s senzorji za zaznavanje ovir. Pri večjih predmetih ali kamnih se kosilnica samodejno ustavi ali obrne, da prepreči morebitno poškodbo. Vendar pa pri manjših predmetih, kot so sadje, otroške igračke ali blago, senzorji morda ne bodo učinkovito delovali, kar lahko privede do možnosti poškodbe rezil. V takih primerih je priporočljivo redno preverjati okolico kosilnice.

Kombiniranje navadne in robotske kosilnice

Kljub napredni tehnologiji robotskih kosilnic se priporoča kombiniranje z uporabo navadne kosilnice. Čeprav robotske kosilnice odlično opravijo delo na manjših površinah, je uporaba navadne kosilnice še vedno priporočljiva na večjih travnatih območjih. Kombinacija obeh pristopov zagotavlja optimalno urejenost vašega vrta.

Kako robotska kosilnica deluje v ekstremnih pogojih?

Robotske kosilnice so prilagodljive različnim višinam trave, saj imajo nastavljivo višino rezanja. V primeru zelo visoke trave je priporočljivo, da najprej uporabite klasično kosilnico, ki bo opravila grobo delo, nato pa lahko robotska kosilnica nadaljuje s redno košnjo. S tem pristopom boste ohranili učinkovitost delovanja robotske kosilnice in kakovost košnje.