Registracija domene po korakih

Verjetno tudi sami ugotavljate, da je vse več takšnih oseb, ki imajo svoje spletne strani ali spletne trgovine. O tem tudi vi premišljujete že dlje časa. Pri tem pa je dobro vedeti, da na vas ob tem čakajo vsaj tri pomembne naloge. To so registracija domene, zakup spletnega gostovanja ter izdelava spletne strani. 

Registracijo domene, torej prvo pomembno nalogo, se najbolj splača lotiti po posebnih korakih, zato da boste vse izvedli, tako kot je treba. Najprej vas čaka izbor registratorja, nato vnos domene v poseben obrazec za registracijo, možnost zakupa spletnega gostovanja, vnos podatkov in ne nazadnje še način plačila. 

Izbor registratorja in vnos domene v obrazec za registracijo

Zagotovo je prvi korak med vsemi najtežji; to je izbira pravega registratorja, od katerega je namreč odvisno zelo veliko. Kot boste sami lahko opazili, je pri nas kar nekaj registratorjev, vendar pa se vam splača domeno registrirati samo pri redkih posameznikih. Med registratorji domene so tudi taki, ki imajo kar precej visoke cene. Če boste videli, da bi vas registracija domene .si ali .com stala 20 evrov, je to zagotovo preveč. Raje izbirajte med bolj ugodnimi ponudniki, ki imajo dobre reference in za katere ste že slišali. Takšni vam bodo tudi po registraciji domene na razpolago vseh 24 ur na dan. 

Domeno boste lahko vnesli v posebno polje, ki ga boste našli na spletu pri registratorju. Najpogosteje je treba vtipkati ime domene skupaj s končnico. Domensko končnico boste izbrali s pomočjo tabele. Nato kar nekajkrat preverite, ali ste domeno zapisali pravilno. Ko boste domeno dokončno registrirali, je namreč ne boste mogli več spreminjati. 

Zakup spletnega gostovanja 

Opazili boste, da so registratorji domen prav tako ponudniki spletnega gostovanja. Tovrstna storitev je za vas nujna, vendar pa je ne potrebujete zakupiti pri istem ponudniku. 

Vnos podatkov o nosilcu domene ter način plačila 

Registracija domene se nadaljuje z vnosom podatkov o nosilcu domene. V določena polja boste morali vnesti svoje podatke, ker mora imeti prav vsaka domena svojega nosilca. V zadnjem koraku si boste izbrali še način plačila. Večina registratorjev vam ponuja več načinov, na primer z bančnim nakazilom, plačilom s kreditno kartico, plačilom preko PayPala