Kaj je maca in kdaj poseči po njej?

Če veste, kaj je maca, potem zagotovo veste tudi to, kakšne so njene lastnosti oziroma kako zelo vsestransko uporabna je. Gre za rastlino, ki se je uspela prilagoditi izjemno ekstremnim podnebnim razmeram. Učinkovito deluje tako na ženske kot moške. Polna je namreč vitaminov pa tudi mineralov. Vpliva na zelo veliko procesov v našem telesu.

Na trgu je maca na voljo v več oblikah, na primer maca v prahu, bio maca. A še preden posežete po njej, spoznajte, iz kje sploh izvira in še druge zanimivosti o njej.

Izvor mace

Maca je vrsta rastline, ki izvorno prihaja iz Andov. Na tem območju jo uporabljajo že več kot dve tisočletji, in sicer v tradicionalni prehrani, prav tako v ljudski medicini.

Mleta korenina mace v prahu
Maco ljudje uporabljajo za zagotavljanje energije, lajšanje simptomov menopavze in drugo. Mleto korenino mace v prahu, običajno dodamo smutijem, sokovom in šejkom, lahko jo uporabljena tudi kot dodatek v kavi, čokoladi ali olju.

Sicer pa tradicionalna pridelava mace poteka na nadmorski višini med 4100 in 4500 metri. To pomeni, da ima v teh pogojih zelo malo potencialnih škodljivcev, večina pridelave pa poteka povsem ekološko.

Rastlina z visoko hranilno vrednostjo

Maca, v kakršni koli obliki, predvsem pa bio maca ima zelo visoko hranilno vrednost. Je izjemno bogata z vitamini. Ima antioksidantni učinek in pomembno vpliva na presnovo ogljikovih hidratov v energijo. Pripomore k bolj zdravemu razvoju telesa, k boljši prekrvavitvi pa tudi k produkciji eritrocitov oziroma rdečih krvničk. Slednji telo dobro oskrbijo s kisikom.

Maca prav tako vsebuje minerale, kot kalcij, kalij, magnezij, fosfor in še bi lahko naštevali. Ker ima visoko vsebnost kalcija, uživanje mace poskrbi za krepitev kosti in zob. Zelo ugodno vpliva tudi na živčni pa tudi na srčno-žilni sistem. Maca je primerna izbira za slabokrvne osebe, saj vsebuje veliko železa.

Maca: močne zdravstvene koristi, kuharski nasveti in recepti

V sestavi mace se najdejo tudi proteini. Raziskano je, da vsebuje kar 19 od 20 aminokislin in vse esencialne aminokisline, ki jih naš organizem sam ne zmore sintetizirati. Prav tako je rastlina izvrsten vir nenasičenih maščobnih kislin.

Za več energije maca v prahu

Znano je, da maca naravno dviguje nivo energije v našem telesu, prav tako pomaga pri zbranosti in pri boju z utrujenostjo. Nekateri njej učinek opisujejo kot pitje kave, ker jim dvigne energijo. A za razliko od kave po uživanju mace ne sledi občutek utrujenosti kot pri kavi, ko učinek kofeina popusti.