Sedežne garniture za različno velika stanovanja

Nekateri imate to srečo, da imate doma veliko prostora, zato v dom lahko postavljate najrazličnejše kose pohištva. Seveda ste vseeno pri izbiri posameznega kosa izjemno pozorni na nekatere lastnosti pohištva, kot so denimo vrste materialov.

Pri opremljanju manjših prostorov je treba biti pozoren predvsem na velikost pohištva. V manjšo dnevno sobo zagotovo ne boste postavili največje možne sedežne garniture. Če boste imeli srečo, boste primerno sedežno lahko našli v prosti prodaji, če ne, jo boste morali naročiti po meri.

Izbira pohištva za manjše dnevne sobe

V majhno dnevno sobo težko postavimo prav veliko kosov pohištva, skorajda obvezno pa mora biti v sobi sedežna garnitura, kavč ali kakšen drug kos pohištva, na katerem lahko udobno sedimo in se družimo z bližnjimi.

Sedežne garniture lahko uporabite za pomoč pri razmejitvi prostora in razdelitvi prostora na funkcionalne cone, kar je še posebej uporabno v prostoru odprtega koncepta.

Za manjši prostor je lahko idealna izbira funkcionalna kotna sedežna. Ta namreč omogoča najboljšo možno izrabo kotov, ki so pogosto spregledani. S primerno izbiro tako lahko še tako majhen prostor postane precej prostorna oaza udobja in prijetnega počutja.

Izbor materialov pri izbiri sedežne

Pri izbiri pohištva vedno večjo pozornost namenimo izboru materialov. Pomembno je, da so ti kar se da vzdržljivi in preprosti za čiščenje. Obenem želimo tudi to, da so estetsko dovolj privlačni. Pomembno vlogo pri občutku prostornosti pa zagotovo igrajo tudi barve. Za svetlejše barve je značilno, da lahko prostor optično precej povečajo. Temne tone pa je bolje uporabljati za ustvarjanje intimnejšega vzdušja.

sedežne garniture za dnevno sobo
Če imate prostorno dnevno sobo in potrebujete veliko prostora za sedenje, je sedežna garnitura v obliki črke U ali C morda idealna izbira za vas.

Na trgu so na voljo sedežne garniture, ki niso več izdelane zgolj kot mesto za sedenje. Nekateri modeli so zasnovani s številnimi dodatnimi funkcijami, kot so raztegljive postelje, vgrajena shranjevalna mesta. Slednje je idealno za goste. Iskanje večnamenskih kosov pohištva pa je še toliko pomembnejše, če je prostor omejen.

Merjenje pred nakupom pohištva

Pred nakupom sedežne garniture ali kakšnega drugega kosa pohištva je ključno tudi merjenje prostora. Upoštevati je treba čisto vse dimenzije, vključno z globino pa tudi višino sedežev.

Ne smemo pozabiti niti na merjenje dimenzij hodnikov ter vrat, skozi katera bomo pohištvo po nakupu dostavili.

Ko se odločamo za izbiro pohištva pa je treba seveda upoštevati tudi preprostost vzdrževanja in trajnost izdelka. Sedežna garnitura naj bo narejena iz materialov, ki so dobro odporni na madeže in enostavni za čiščenje.