Ogrevanje tal s toplotno črpalko

Ogrevanje našega doma s pomočjo modernih toplotnih črpalk je zelo učinkovito. Med delovanjem porabijo zelo malo električne energije in nam tako pomagajo prihraniti stroške. Delujejo tako, da toploto pridobijo iz zunanjega okolja in jo prenesejo v naš dom. Priklopimo pa jih lahko tudi na veliko že obstoječih grelnih teles, kot so radiatorji, bojlerji, kotli ipd. Velika prednost pa je tudi ta, da s toplotno črpalko lahko napajamo novo ali že obstoječo inštalacijo za talno gretje za večje in manjše površine.

Toplotna črpalka pridobiva energijo iz zunanjega okolja

Vsak posameznik pozna delovanje klasičnih grelnih teles, kot so radiatorji, peči na nafto ipd. Te delujejo sila enostavno, saj uporabljajo določen vir energije, da ustvarijo toploto, ki jo nato preko različnih tehnologij oddajajo v našem domu. Ko pa govorimo o toplotnih črpalkah, pa je situacija malenkost drugačna. Res je, da za svoje delovanje potrebujejo električno energijo.

Talno gretje
Talno gretje je najstarejši poznan sistem centralnega gretja prostorov.

Skrivnost pa tiči v tem, kako črpalka ustvari toplo energijo. To naredi tako, da iz zunanjega zraka pridobi skoraj vso ali večino tople energije, ki jo potrebujemo za talno gretje, ogrevanje radiatorjev, bojlerjev ipd. 

Velika prednost toplotnih črpalk je ta, da v veliki večini primerov ne potrebujejo prenove obstoječih sistemov ogrevanja tal. Priklopimo jih lahko na sistem, ki ga že imamo v naši hiši. Tako prihranimo ogromno stroškov in ne potrebujemo razdirati tal in drugih delov našega doma.

Ne spreglejte: Izbira primerne nadzorne kamere

Prihodnost ogrevanja majhnih in velikih domov

Dandanes je velik poudarek na obnovljivih virih energije. To je še posebej pomembno iz razlogov ohranjanja okolja, zmanjševanja onesnaženosti ter ustvarjanja boljšega sveta za prihodne rodove. Pri tem igrajo toplotne črpalke velik pomen, saj porabijo tudi do 80% manj energije v primerjavi s klasičnimi grelnimi telesi.

Video: Toplotne črpalke in talno ogrevanje

V našem domu si lahko uredimo celovito gretje tal, kot tudi drugih elementov, kot so bojlerji, kotli ipd. Tako zagotovimo, da v svojem domu uporabljamo centralizirano napravo, ki skrbi za pritok tople energije v celo hišo. Vse to in še več so razlogi, da lahko koristimo evropska sredstva pri nakupu črpalke, ki nam povrnejo del njenega celotnega nakupa.

Toplotna črpalka zemlja/voda ali zrak/zrak

Izbira toplotne črpalke nas hitro popelje do dveh glavnih tehnologij izmed katerih bomo morali izbirati. To pa sta zemlja/voda ali zrak/zrak. Prva tehnologija toplotne črpalke izgleda tako, da se v zemljo položi geosonda, nekje do 6 metrov ali globlje. V sami sondi kroži tekočina, ki sprejema toploto zemlje ali kamnine okoli nje. To je izredno učinkovit sistem za ogrevanje našega doma, saj porabi zelo malo električne energije.

Preberite naslednji članek: Vse bolj priljubljena viseča stropna svetila

V grobem se stropna svetila delijo na vgradna in na običajne nadometne stropne svetilke. Ko se odločaš za stropno svetilko, torej premisli, katera bi se lepše prilegala tvojemu stanovanju. Obenem so tudi izjemno funkcionalna, saj jih praktično lahko nameščamo v katerem koli prostoru.

Pri že obstoječih gradnjah pa se večino uporabnikov odloči za sistem zrak/zrak. To pa deluje na način pridobivanja toplote iz zraka s pomočjo evaporatorja, kompresorja, hladilne tekočine in drugih komponent. Dejstvo je, da lahko svoje že obstoječe talno gretje in druga grelna telesa napajamo direktno s toplotno črpalko. Tako je to najboljša nadgradnja za stare in nove hiše, kjer želimo zmanjšati stroške ogrevanja. Če pa imamo na razpolago še sončno elektrarno, pa še dodatno zmanjšamo porabo električne energije iz omrežja.