Dejavniki tveganja za multiplo sklerozo

Nastanek različnih bolezni je običajno pogojen z več dejavniki, med katerimi je pogosto težko najti enega, ki je v največji meri odgovoren za razvoj bolezni. Multipla skleroza je posebej znana kot zahrbtna in nepredvidljiva bolezen, ki se obnaša drugače pri vsakem bolniku, prav tako ne moremo točno določiti enega samega vzroka ali pa skupine vzrokov. Lahko pa opišemo nekatere dejavnike tveganja, ki razkrivajo, pri katerih ljudeh je možnost za razvoj bolezni največja. Seveda to ne pove veliko, saj se bolezen lahko vseeno razvije tudi drugod, prav tako ni nujno, da bodo prizadeti vsi, ki ustrezajo tem dejavnikom.

Nekaj namigov daje statistika že pri splošnih lastnostih posameznika. Multipla skleroza se običajno razvije pri mladih odraslih in odraslih – čeprav se lahko pojavi pri praktično vsaki starosti, so najpogostejši primeri med bolniki med 16. in 55. letom starosti. Bolezen prevladuje med ženskami, ki imajo dvakrat do trikrat večjo možnost za to, da bodo zbolele za multiplo sklerozo.

Na razvoj bolezni kot kaže vpliva tudi geografska lokacija in rasa. Multipla skleroza je veliko pogostejša v področjih z zmernim in hladnim podnebjem, medtem ko v bližini ekvatorja nastopi zelo redko. Večje tveganje je recimo v Kanadi, Avstraliji in na Novi Zelandiji ter v severnem delu Evrope in Združenih držav Amerike. Takšna geografska razporeditev se ujema tudi z rasno zastopanostjo prebivalstva – večje tveganje je pri belcih, še posebej tistih, ki izvirajo iz severne Evrope. Soroden dejavnik je še pomanjkanje vitamina D, ki prav tako ustreza geografski razporeditvi, saj je vezana na izpostavljenost sončnim žarkom. Ljudje z nižjim vnosom vitamina D imajo višje tveganje za razvoj multiple skleroze.

Vzrok za nastanek bolezni ni znan, se pa z njo povezujejo nekateri virusi ter določeni genetski dejavniki. Čeprav multipla skleroza ni odvisna od nobenega virusa in za nastanek ni odgovoren noben znan gen, vseeno lahko med dejavnike tveganja zapišemo virus Epstein-Barr in omenimo dedne dejavnike – razvoj bolezni je verjetnejši pri tistih, ki imajo v bližnjem sorodstvu bolnike z multiplo sklerozo.

Večja možnost za razvoj multiple skleroze je tudi pri nekaterih bolnikih, obolelih za drugimi boleznimi. Povezana je recimo sladkorna bolezen tipa 1, težave s ščitnico, kronična vnetja črevesa … Prav tako je mogoče višjo stopnjo tveganja pripisati kadilcem, ki so na udaru predvsem s tega vidika, da se multipla skleroza pri njih hitreje slabša. Nekadilci bodo med posameznimi zagoni bolezni v boljšem stanju in tudi pri novih zagonih ne bodo občutili drastično hujših simptomov.

Seveda so omenjeni dejavniki tveganja precej okvirni in ne izločajo tistih, ki niso omenjeni. Čisto možno je namreč, da bolezen prizadene ljudi, ki ne spadajo v nobeno izmed naštetih skupin dejavnikov tveganja, kot je možno tudi, da je nekdo izpostavljen velikemu tveganju, pa vseeno ne bo zbolel. Več si preberite tukaj.

Opornica za koleno je na voljo v več oblikah

Opornica za koleno se ponaša s tremi ključnimi funkcijami

Kolensko bolečino lahko omilimo na različne načine. Ena od učinkovitih rešitev je zagotovo izvajanje vaj za krepitev stegenskih mišic. V veliko pomoč pa nam je ne nazadnje lahko tudi opornica za koleno.