Kje je nameščanje LED reflektorja še posebej dobrodošlo

LED reflektor ima v sodobnem svetu precej veliko priljubljenost. Ob tem pa se seveda vprašamo, kje se takšno vrsto svetila še posebej splača nameščati. Odgovor je povsem jasen: za osvetljevanje velikih prostorov, panojev ter drugih vrst predmetov. Ravno tako so reflektorji dobrodošli za delavnice pa tudi za delo na vrtu.

In zakaj se klasični halogenski reflektorji vse pogosteje nameščajo kar LED različico? Predvsem zaradi varčevanje z energijo. A izbira ni tako preprosta, kot se morda zdi na prvi pogled. Na voljo so namreč številne vrste LED reflektorjev. Vsaka od vrst pa se ponaša s svojimi prednostmi.

LED reflektorji od 10 do 100 W

Še pred izbiro LED svetil si morate najprej razjasniti nekaj osnovnih pojmov. Med drugim je izjemno pomembno vedeti, za katero dejavnost boste izbrani reflektor uporabili ter kakšna bi morala biti njegova moč oziroma kakšna naj bo njegova svetilnost. Ko se boste pozanimali o tem, bosta izbira in nakup precej bolj preprosta.

Vse bolj priljubljeni LED reflektorji
Življenjska doba LED svetil je bistveno daljša od navadnih svetil.

Dandanes je na voljo LED reflektor od 10 do 100 W. Pri tem imejte v mislih ves čas podatek, da takšni porabijo za kar od 50 do 80 % manj elektrike, kot jo porabijo halogenski. To v praksi pomeni, da reflektor LED 100 W zlahka lahko zamenja halogenskega s 500 W. Tudi življenjska doba LED svetil je bistveno daljša. Dražji modeli imajo na primer življenjsko dobo tudi do 50000 ur. Njihova napetost je navadno 230 V, na voljo pa so tudi takšni z 12 do 24 V. Ne nazadnje bodite pozorni tudi pri izbiri barvne temperature. Priporoča se nakup reflektorjev LED, ki imajo dnevno belo svetlobo. Slednja učinkovito podpira koncentracijo ter precej manj obremenjuje oziroma utruja oči.

Različne vrste LED reflektorjev

Omenili smo, da so na voljo različne vrste LED reflektorjev. Na razpolago so:

  • LED halogeni,
  • stojalni,
  • slim,
  • prenosni.
Različne vrste LED reflektorjev.

Prvi tip je nadvse podoben klasičnim halogenskim reflektorjem. Navadno se jih lahko kupi v črni ali pa v srebrni barvi, in to v precej širokem razponu zmogljivosti. Za osvetlitev vrtne dekoracije je na primer primerna ravno ta vrsta, in sicer z močjo 10 W. Stojalni LED reflektor ima vključeno še stojalo, ki omogoča, da lahko svetila preprosto zapičimo tudi v zemljo.