Jasen vid v sončnem vremenu

Vsem ljudem, ki nosijo korekcijska očala, se je že zgodilo, da jih je zaslepilo močno poletno sonce. Rešitev temu je pogosta ta, da v bolj vročih mesecih leta nosimo kontaktne leče in preko njih očala z UV zaščito. Nikoli ni dobra ideja, da nosimo dvoje par očal, saj je to lahko zelo hitro neudobno. Strokovnjaki priporočajo sončna očala z dioptrijo, ki nam nudijo zaščito pred sončnimi žarki kot tudi korekcijo vida. Namenjena so uporabi zunaj hiše in nam omogočajo brezskrbno sprehajanje, vožnjo avtomobila in druge aktivnosti, ko smo izpostavljeni močnemu poletnemu soncu. 

Eden najpomembnejših dejavnikov, ki jih je treba upoštevati pri iskanju sončnih očal z dioptrijo, je stopnja zaščite, ki jo nudijo.

Kristalno jasen pogled pri intenzivni svetlobi

Preživljanje časa zunaj hiše je izredno koristno v poletnih mesecih. Nadihamo se lahko svežega zraka kot tudi odpravimo kam v naravo, po opravkih, na plažo ipd. Moderna sončna očala z dioptrijo so narejena po potrebah uporabnika. Izberemo lahko tudi leče v različnih barvnih odtenkih, ki nam najbolj ustrezajo. Omenjena očala lahko nosimo neglede na to, ali smo daljnovidni, kratkovidni, imamo astigmatizem ipd. Mogoče je tudi nositi sončna očala v primerih prezbiopije, ki je naravno staranje oči po 40. letu. Neglede na naše potrebe, je mogoče leče sončnih očal z dioptrijo prikrojiti našim očem.

Preberite si še naslednji članek: Zakaj so potrebna očala za računalnik?

Očala za računalnik so posebna vrsta očal zasnovana s ciljem zmanjšanja utrujenosti oči in nelagodja, ki jih povzroča dolgotrajno izpostavljanje modri svetlobi zaslonov. S tehnologijo, ki blokira škodljive UV-žarke in modro svetlobo, očala za računalnik ščitijo oči pred prekomernim naprezanjem in s tem pomagajo preprečevati možne dolgoročne težave z vidom.

Popolna zaščita pred UV žarki

Nošenje sončnih očal ni namenjeno samo znižanju svetlobe, ki vstopa v naše oči. Imajo tudi funkcijo blokiranje UV žarkov, ki so lahko zelo škodljivi. Generična očala ni priporočljivo nositi, saj je njihova učinkovitost vprašljiva. To je še posebej res v primerih, ko potrebujemo korekcijo vida, zaradi težav z očmi. Izpostavljenost UV žarkom lahko povzroči katarakto, raka vek, degeneracijo rumene pege in drugih delov oči. Zavarujejo tudi kožo okoli naših oči, ki je zelo občutljiva na vplive sončne svetlobe. Sončna očala z dioptrijo preprečijo prehitro staranje kože, kar pomaga pri ohranjanju našega naravnega videza.

Izbira leč za sončna očala z dioptrijo

Izdelava sončnih očal za korekcijo vida nam poda izbiro, da lahko izberemo vrsto leč. To je izredno pomembno, saj ima vsaka vrsta svoje edinstvene lastnosti. Izbiramo lahko med:

Polikarbonatne leče

Namenjene so aktivnemu življenjskemu slogu, saj so izredno odporne na udarce.

Polarizirane leče

Imajo zelo močan učinek nevtralizacije bleščečih predmetov, kar nam zagotovi dober vid v vsaki situaciji. Niso pa primerne za aktivne športne, kot je smučanje, saj lahko zatemnijo določene predmete.

Fotokromne leče

Fotokromne leče za sončna očala z dioptrijo samodejno ojačajo ali zatemnijo količino sončne svetlobe.

Za pomoč pri izbiri lahko zaprosimo optika ali našega očesnega zdravnika, ki nam bosta znala najbolj pomagati.