Zakaj so potrebna očala za računalnik?

Dejstvo je, da dolgotrajno delo za računalnikom lahko zelo škoduje – tudi vašim očem. Če imate ob tem zamegljen vid, rdeče oči, občutek utrujenih oči, morda glavobol, verjetno očal sploh ne uporabljate in bi bilo še kako dobro razmisliti o njihovi uporabi.

Očala za računalnik se od navadnih očal z dioptrijo ali od bralnih očal razlikujejo zlasti v tem, da zagotavljajo različno prilagajanje vida, medtem ko gledate v ekran računalnika. Navadno je zaslon postavljen nekje od 50 do 65 centimetrov od oči računalnika. To se imenuje direktno vidno polje, ki pa je bližje od vidnega polja, ki se potrebuje na primer pri vožnji. Je pa bolj oddaljeno od vidnega polja, ki ga na primer potrebujete pri branju.

Očala za računalnik predstavljajo izjemno koristno in inovativno orodje za sodobnega uporabnika

Neuporaba računalniških očal

Če so vam očala za računalnik povsem tuja in jih torej še nikoli niste uporabljali, čeprav veliko delate za računalnikom, se torej najverjetneje soočate z različnimi težavami. Morda imate zamegljen vid, obremenjene oči, trpite za glavoboli in še čem. Vse omenjeno pomeni simptome za sindrom računalniškega dela.

Težava se predvsem pojavi tedaj, ko si želite znebiti zamegljenega vida in zato glavo nagibate naprej ali pa vstran. Pogosto se pri tem pojavijo tudi bolečine v hrbtenici. Računalniška očala pa imajo optimalno moč svojih leč postavljena točno tam, kjer jo potrebujete za povsem čisto in široko vidno polje, in to brez pretiranega truda z ostrenjem oziroma z nezdravim upogibanjem svojega telesa.

Računalniška očala za večjo produktivnost dela

Če je torej vaše delo pogosto vezano na uporabo računalnika, se vam očala za računalnik še toliko bolj splača uporabljati. Z njihovo uporabo pa se ne boste znebili zgolj omenjenih težav, temveč bo vaša produktivnost dela zagotovo bistveno višja. To so pokazale tudi nekatere raziskave oziroma študije.

Če so računalniška očala preprostejša, imajo praviloma enožariščna stekla s spremenjeno močjo leče. To omogoča kar se da udobno gledanje ekrana računalnika. Moč leče sprošča količino prilagajanja ki je potrebna torej za to, da so predmeti na razdalji ekrana izostreni. Omogoča torej največje možno vidno polje.

Za očala za računalniško delo pa se lahko odločite tudi zato, ker takšen pripomoček omogoča blokiranje škodljivih modro-vijoličnih žarkov.