Pomnilnik za moderne računalnike

Vsaka računalniška naprava potrebuje delovni pomnilnik za pravilno delovanje. Poznamo RAM za računalnike oziroma delovni pomnilnik v obliki DIMM in SODIMM izvedb. Obe izvedbi imata enak namen in delovanje s to razliko, da je eden namenjen namiznim sistemom, drugi pa prenosnikom. Veliko vlogo pa tudi igra hitrost, ki jo ima RAM, saj ga potrebuje procesor za obdelavo velikih količin podatkov. NI potrebe, da poznamo vsako tehnično lastnost pomnilnika, vendar je dobro, če smo ozaveščeni njegovih osnovnih lastnosti. Tako bomo tudi lažje izbrali primeren RAM, če nameravamo kupiti nov računalnik ali sestaviti svojega.

SODIMM spominski moduli

Prenosniki uporabljajo enake komponente tem, ki jih lahko najdemo v namiznih računalnikih. Je pa res, da zaradi manjšega ohišja in prostorskih omejitev imajo matično ploščo, grafično kartico in druge strojne komponente pomanjšane.

Spominski modul SODIMM DDR4
Spominski modul SODIMM DDR4 16GB 3200 Crucial

Pogosto uporabljajo tudi procesorje z manjšo porabo električne energije. Enako pa velja za spominske module, saj morajo biti fizično manjši od teh, ki jih uporabljamo v delovnih postajah, namiznih gamerskih sistemih ipd. SODIMM pomnilnik je manjši in bolj kompakten od drugih izvedb. Namenjen je uporabi v prenosnikih in manjših računalnikih, kjer smo omejeni s prostorom.

DIMM RAM za računalnike

DIMM RAM za računalnike se uporablja v strežnikih in vseh namiznih sistemih. Namenjen je povprečnim uporabnikom kot tudi gamerjem in izdelovalcem digitalnih vsebin. DIMM izvedbe RAM-a je najbolje uporabljati v DUAL-CHANNEL ali dvojno-kanalni konfiguraciji.

Kaj je DIMM (Dual In-line Memory Module)?

To pomeni, da v računalniku uporabljamo dve enoti pomnilnika, kar pomeni, da bo uporabljal dva komunikacijska kanala za pogovor s procesorjem. To močno pohitri delovanje vseh aplikacij, kot tudi iger ter operacijskega sistema. Enako pravilo velja za SODIMM izvedbe RAM-a, saj sta si po principu in načinu delovanja popolnoma enaka z DIMM izvedbami.

Hitrost pomnilnika je pomembna

Nakup pomnilnika ni tako preprost, kot si morda mislimo. Veliko vlogo igra sama hitrost, ki jo imajo računalniški spominski moduli. Ta se meri v MHz. Hitrejši kot je pomnilnik, hitreje bo lahko komuniciral z ostalimi komponentami v našem računalniku. Je pa res, da je zelo pomembno, da naš procesor podpira omenjeno hitrost. V večini primerov to ni problem, če uporabljamo samo 2 RAM palčki. Dražji procesorji tudi podpirajo višje hitrosti pomnilnika. Če pa uporabljamo procesor z vgrajeno grafiko, pa je hitrost pomnilnika oziroma RAM-a zelo pomembna. Temu je tako, saj ga bo uporabljala tudi vgrajena grafična kartica za shranjevanje video elementov.