Kako kupiti ali prodati že registrirano domeno

Morda ste pri registraciji ugotovili, da je izbrana domena že zasedena. Ali pa ste lastnik izjemno zanimive domene, ki pa je ne potrebujete več. Prišel je torej čas za nakup ali pa prodajo registrirane domene. Nakup ali prodaja domene pa lahko poteka na več možnih načinov. Ena od možnosti je na primer tržnica domen.

Tržnica domen in spletnih strani ali na kratko SEDO vam v tem hipu ponuja že več kot 18 milijonov registriranih domen. Na tržnico se lahko prijavite s pomočjo računa, ki ga ustvarite na spletni strani. Nato tam oddate oglas za domeno. Ta ima lahko fiksno ceno, možno pa je organizirati tudi dražbo. Račun za prijavo na tržnico je povsem brezplačen. SEDO pa vam kasneje zaračuna vnaprej dogovorjeno provizijo od prodaje oziroma od nakupa domene.

Neposredni dogovor s kupcem domene

Prodaja domene je torej dokaj preprost postopek. Včasih je najbolje, da se za prodajo dogovorite kar direktno oziroma neposredno s samim kupcem domene. Če vas skrbi oziroma imate dvome, ali boste za svojo prodano domeno res dobili denar, naj vas ne skrbi.

Prodaja domene končnic .com, .net, .org, ...
Prodaja domene lahko poteka preko tržnice domen

V primeru težav, lahko vmes poseže SEDO. Za vas bo namreč nastopil kot posrednik. Zaračuna vam torej provizijo in poskrbi za prenos domene h kupcu oziroma novemu lastniku.

Bolje je izbrati prosto domeno

Čeprav je nakup in prodaja domene možna, pa je za večino podjetnikov precej bolj preprosto in seveda tudi ugodneje, če se odločijo izbrati kar prosto domeno. Idealno je, če se preverjanja prostih domen lotite, še preden poimenujete svoje podjetje ali izdelek. Da vam sorodne domene ne bo speljala kakšna konkurenca, je seveda najbolje registrirati kar več končnic, vsaj .com, .si. .eu.

Kako izbrati popolno ime domene za vaše spletno mesto

Domena navadno ne prinaša ogromnih finančnih zaslužkov

Ko vaša domena torej ni več primerna za vas ali za njeno upravljanje nimate več časa, morda nimate niti energije za to, ni dobro, da samo obstane v spletnem prostoru. Tedaj je čas za prodajo. Z njo lahko vsaj nekaj zaslužite. Prodaja domene tako lahko postane vaša nova ideja. Je pa res, da vsaka domena ne prinaša ogromnih zaslužkov. Slednje pa se nikoli ne ve prav zagotovo.