Rešitev za družinske težave

Naša družina vključuje najbolj pomembne ljudi v našem življenju. To je tudi razlog, da ohranjamo pozitivne odnose med vsemi člani, saj drugače lahko nastanejo velike težave. Družinska terapija nam pomaga razrešiti različne konflikte in druge težave, ki nastanejo zaradi različnih dejavnikov. Poglejmo si skupaj, zakaj je idealna izbira, če bi radi popravili odnose, izboljšali komunikacijo in razrešili težave z našimi najbližjimi ljudmi.

Zakaj potrebujemo psihoterapevta?

Družinska terapija je narejena tako, da jo vodi psihoterapevt. Pomaga nam razumeti, zakaj je prišlo do težav in predlaga možne rešitve. Tako lahko popravimo težavne odnose s partnerjem, otroci, sorodniki, starši ter drugimi družinskimi člani.

Pomoč za našo družino lahko tudi poiščemo, ko se pojavijo težave, kot so:

  • Resne bolezni

Resne bolezni so lahko izjemno travmatične za vse člane v družini. Družinska terapija nam pomaga, da se soočimo z izzivi, ki jih tako stanje prinaša. Obenem pa se učimo sodelovanja in prevzemanja odgovornosti za dobrobit vseh članov.

  • Odvisnost od substanc

Take težave pogosto prizadenejo mlajše ljudi. Odvisnost od substanc je lahko izjemno težka preizkušnja za vso družino. Najbolje je, če se terapije udeležijo tudi osebe, ki imajo odvisnost, vendar ni pa nujno.

Poiščimo pomoč čimprej

Če dolgo časa zanemarjamo odnose v družini, lahko nastanejo resne zamere, ki jih težko razrešimo. Včasih je dovolj iskren pogovor, da se prično stvari premikat v pravo smer, vendar ni vedno tako. V dosti primerih je obisk psihoterapevta edini način, da začnemo iskati rešitve. Na spletni strani www.psihovital.si lahko najdemo vrhunsko pomoč za družinske in druge težave v obliki psihoterapije.

Seje terapije trajajo od 45-min do 1 ure. Odvisno je od narave naših težav in terapevtovega načina zdravljenja. Vedno pa se vse prične s pogovorom, kjer je najbolje, če smo čimbolj iskreni. Iskrenost je ključnega pomena, saj bomo tako najhitreje prišlo do vzroka težav in tudi našli možne rešitve. Družinska terapija nam bo omogočila, da:

  • Poiščemo najboljše možne načine, da rešimo težave. To je tudi preizkus družinskih članov v razumevanju in želji po boljših odnosih.
  • Odkrijemo skrite vzorce obnašanja, ki nakazujejo na težave. Na tak način hitro najdemo in prepoznamo ključne povzročitelje konfliktov.
  • Prepoznamo prednosti in slabosti družinske enote. Prednosti so lahko lahko mnoge, kot je empatije, razumevanje, zaupanje. Slabosti pa se pokažejo v težavni komunikaciji, neposlušnosti ipd.

Uspešnost zdravljenja

Družinska terapija ima izjemno uspešnost zdravljenja. Dostikrat je potrebna samo prisotnost terapevta, ki bo nepristransko ocenil, kaj moramo narediti. To je posebej pomembno pri razreševanju konfliktov in zamer, ki so nastale med člani, vendar jih ne znamo rešiti. Če se terapije lotimo na pravilen način, lahko to še ojača vezi med družinskimi člani in zagotovi, da bomo cenili ljudi, ki so okoli nas bolj kot kadarkoli prej.