Pomembne lastnosti novih in rabljenih prenosnikov

Novejši računalniki so sposobni poganjati skoraj katerokoli aplikacijo. Obenem pa močni procesorji, SSD diski in druge komponente poskrbijo, da je zagon operacijskega sistema izredno hiter. Tako že s pritiskom na gumb za vklop lahko računalnik pričnemo uporabljati v nekaj sekundah in ne več minutah. Vsak nakup prenosnika pa mora biti opravljen s skrbnostjo, saj moramo poskrbeti, da bo velikost zaslona, moč grafične kartice in ostale lastnosti dovolj zmogljive za naše potrebe. Ni razloga, da bi morali zelo dobro poznati različne strojne komponente in računalniški žargon. Dovolj je že, če poznamo osnovno delovanje in lastnosti računalnika, ki ga nameravamo kupiti.

Velikost prenosnega računalnika

Prva in najbolj očitna lastnost vsakega računalnika je njegova velikost. Ta je pomembna iz več vidikov, saj določa velikost samega zaslona in tudi prenosljivost sistema. Če veliko potujemo ali preživimo dalj časa na terenu, se priporoča izbira manjših prenosnikov. Tako zagotovimo, da bomo lažje prenašali prenosnik v kovčku, torbi, nahrbtniku, avtomobilu ipd. 

Uporabniki, ki želijo uporabljati svoj računalnik na več ali manj enem mestu, pa bodo najbolj zadovoljni z nakupom prenosnika večjih dimenzij. Večje dimenzije ohišja tudi pomenijo, da se lažje hladi, če bomo na njem poganjali bolj zahtevne programe in 3D igre.

Velikost pomnilnika

Velikost delovnega spomina ali pomnilnika je zelo pomembna. Pogosto je to velikokrat spregledana lastnost pri nakupu novega prenosnika. Seveda je v večini primerov mogoče nadgraditi omenjeno komponento, vendar je veliko bolje, če ima naš nov ali obnovljen računalnik že dovolj pomnilnika, ko ga začnemo uporabljati.

Stvari, ki jih morate vedeti preden kupite nov prenosni računalnik.

Večina računalnikov še vedno uporablja 8 GB velik pomnilnik. To je popolnoma dovolj za osnovno uporabo računalnika, kot je pregledovanje elektronske pošte, uporaba socialnih medijev, gledanje filmov ipd. Ni pa dovolj za igranje zahtevnih iger ali če računalnik uporabljamo za več opravil hkrati. V tem primeru je veliko bolje kupiti računalnik s 16 GB delovnega spomina ali pa celo več.

Moč akumulatorja

Ne glede na velikost, vrsto in znamko, moramo pri nakupu prenosnika biti posebej pazljivi na moč vgrajene baterija oziroma akumulatorja. Če bomo računalnik uporabljali na delovni mizi, kjer bomo vedno imeli dostop do električnega omrežja, potem moč baterije ne igra velike vloge.

Pri nakupu prenosnika razmislite o moči baterije za delo na terenu
Pri nakupu novega prenosnika morate razmisliti, kje ga boste uporabljali, saj za delo na terenu rabite močnejšo baterijo, ki bo zdržala dlje.

Za ljudi, ki nameravajo prenašati računalnik po terenu ali iz sobe v sobo, pa je moč baterije zelo pomembna lastnost pri nakupu prenosnika. Večina proizvajalcev zagotavlja določeno dobo delovanja, ki se razteza od dveh ur pa tudi do dvanajst ur in več. Sama zmogljivost delovanja baterije pa je odvisna od starosti računalnika in katere programe na njem poganjamo.