Težave s trdim diskom so zelo pogoste

Ena izmed najbolj pogostih težav s katerimkoli računalnikom je izguba podatkov. To nam lahko povzroči velike težave, saj hitro izgubimo tedne, mesece in leta posnetih slik, glasbe, filmov, službenih podatkov ipd. V vsakem primeru je pomembno, da prenehamo z uporabo računalnika. S tem bomo omogočili, da reševanje podatkov iz diska ima nižjo ceno, saj bomo preprečili nadaljnjo škodo. Dejstvo pa je, da je možno tudi iz zelo poškodovanega trdega diska rešiti večino podatkov. 

Dejavniki, ki povzročijo poškodbe diska

Dandanes lahko opazimo različne trde diske različnih proizvajalcev v uporabi. Vsi pa si delijo skupno lastnost, da so mehanični. To pomeni, da uporabljajo mehanske dele, kot je elektro motor, magnetne plošče, bralne glave ipd. Te deli pa se lahko sčasoma izrabijo, ali pa jih poškodujejo različni dejavniki, kot so:

Prevelika izpostavljenost vročini izrabi disk

Trdi diski se nahajajo znotraj stacionarnega računalnika, prenosnika, strežnika ipd. S tem pa so izpostavljeni vročini, ki jo povzročajo različne komponente, kot je procesor, RAM za računalnike, matična plošča ipd. Prevelika izpostavljenost vročini sčasoma poškoduje trdi disk, zato je pomembno, da poskrbimo za primerno hlajenje računalnika.

Električni udari poškodujejo elektroniko v računalniku

Vsa elektronika je izredno občutljiva na spremembe napetosti električne energije. Udar strele predstavlja masovni šok za naš računalnik, ki ga lahko resno poškoduje.

Udarci naredijo praske na magnetni plošči v disku

Računalnik, ki uporablja trdi disk, ni dobro premikati med delovanjem. Udarci in vibracijo pustijo praske in udrtine na magnetnih ploščah, kjer se shranjujejo podatki. Reševanje podatkov iz diska in cena, ki jo bomo morali plačati je v veliki meri odvisna od obsežnosti poškodb magnetnih plošč.

https://www.youtube.com/watch?v=JEEPl9eO4Bw

Tehnologija S.M.A.R.T nas opozori na možne težave

Vsak navaden mehanični disk in SSD uporablja tehnologijo S.M.A.R.T. Ta se uporablja za opozarjanje uporabnikov o možnih težavah s spominskim medijem. Tako sam disk nadzira svoje delovanje in na računalniku prikaže opozorilo, ko je kaj narobe.

Ko prižgemo računalnik s poškodovanim diskom, nas bo sistem opozoril, da moramo čimprej prenesti podatke na drug spominski medij. S.M.A.R.T ne deluje vedno s 100% zanesljivostjo, vendar je dober protiukrep nepričakovani izgubi podatkov.

Delovanje diska, ki se bo kmalu pokvaril

Če opazujemo računalnik pri delovanju, lahko opazimo morebitne težave s trdim diskom. Te se prikažejo v različnih oblikah, ki jih lahko prepoznamo po:

Računalnik se ugasne brez razloga ali pa nam prikaže moder zaslon.

Pri uporabi računalnika se nam prikaže moder zaslon, nakar se sam sistem ponovno zažene. Do tega pride, saj računalnik ne more zapisati ali prebrati določenih podatkov.

Težave pri premikanju datotek po sistemu

Pri kopiranju datotek na USB ključ ali drug spominski medij ni uspešno. Sam operacijski sistem lahko izpiše opozorilo z I/O napako, kar pomeni, da je prišlo do težav z branjem ali pisanjem. Nezmožnost branja in pisanja pomeni, da bomo potrebovali reševanje podatkov iz diska katerega cena je odvisna od količine informacij, ki jih je potrebno rešiti.

Klikanje trdega diska

Moderni trdi diski so izredno tihi pri delovanju. Če pa pogosto slišimo klikanje ali opazimo izgubo datotek na disku, je to dobro opozorilo, da je nekaj narobe. Priporočljivo je, da ugasnemo računalnik in poiščemo pomoč strokovnjakov za reševanje podatkov iz spominskih medijev.

Na spletni strani www.xn--reevanjepodatkov-med.com lahko najdemo pomoč vrhunskih strokovnjakov za reševanje podatkov iz različnih sistemov. Tako lahko hitro ponovno usposobimo strežnik, prenosnik, tablico in druge naprave.

Naslednji članek: Registracija domene je zelo enostaven postopek. Da boste registrirali kar najboljšo domeno, pa upoštevajte nekaj nasvetov. Preberi več …