Uporaba lokalnih in svetovnih domen

Dandanes vsako podjetje potrebuje svojo lastno spletno stran. Temu je tako, saj je to eden izmed najbolj učinkovitih načinov, da dosežemo nove stranke. Pri tem pa je izredno pomembna izbira imena naše spletne strani in končnice. Registracija domene nas popelje čez postopek izbire lokalne ali svetovne končnice. Ta odločitev pa bo vplivala na naše bodoče poslovanje, saj nekatere stranke bolj zaupajo prvi, nekatere pa drugi izbiri. Tako je pomembno, da se zavedamo prednosti obeh različnih domen vrhovne ravni.

Registracija domene mednarodne izvedbe
Registracija domene mednarodne izvedbe je lahko .com, .net, .org ipd.

Mednarodnim domenam zaupajo veliki spletni brskalniki

Registracija domene mednarodne izvedbe je lahko .com, .net, .org ipd. Uporabljajo jih na stotine milijonov spletnih strani po vsem svetu. Zaradi svoje starosti in velikega števila uporabnikov, jim zaupajo veliki spletni brskalniki. Poleg tega pa so njihovi uporabi bolj naklonjeni ljudje iz številnih angleško govorečih držav. To je tudi razlog, da so omenjene domene primerne za ustanovitev spletnih trgovin, kjer nameravamo prodajati svoje izdelke in storitve globalno. 

Prednosti mednarodnih domen vrhovne ravni so tako:

  • Večje zaupanje s strani spletnih brskalnikov
  • Možno jih je uporabiti za poslovanje s celim svetom
  • Bogata izbira novih svetovnih končnic za domene
  • Prodaja domene je veliko lažja

SEO optimizacija lokalnih domen je hitrejša

Za poslovanje v določeni domači ali drugi državi je najboljša lokalna domena vrhovne ravni oziroma končnica. To pa zato, ker ji ljudje v določeni državi veliko bolj zaupajo, kot pa mednarodnim izvedbam. Tako ciljamo na lokalno prebivalstvo, ki z večjim zaupanjem gleda na spletne strani, ki uporabljajo končnico, ki je določena za njihovo državo, kot npr. HR domena za nove spletne strani za hrvaški trg. Ker samo spletno stran in trgovino optimiziramo za en jezik in eno občinstvo, je tako SEO optimizacija veliko lažja. Tako bo konkurenčnost našega podjetja veliko bolj opazna, kar se bo hitro izkazalo v višji uvrščenosti naše spletne strani v iskalnih rezultatih velikih spletnih iskalnikov.

Registracija domen lokalne zvrsti ima tako prednosti:

  • Lokalno prebivalstvo bolj zaupa spletnim stranem z lokalno domeno
  • Boljša SEO optimizacija za lokalne in svetovne iskalnike
  • Večja konkurenčnost našega podjetja na lokalnem tržišču

Pri registraciji domene bodimo pozorni na malenkosti

Pomembno je, da pri registraciji domene ohranimo pozornost na majhne podrobnosti, kot so dolžina imena, povezanost imena z našim področjem dela ipd. Priporočljivo je, da izberemo domeno krajše dolžine, ki sega nekje do 20 znakov. Če pa ustanavljamo podjetje in spletno stran hkrati, pa je morda bolje, da si prej izberemo domeno. Tako bomo lažje uskladili ime našega podjetja in naše spletne strani.

Na spletu registracijo raznovrstnih domen ponujajo različni ponudniki. Pomembno je, da si izberemo ponudnika gostovanja, ki bo za našo spletno stran nudil kakovostno podporo ter zmogljive strežnike.